17.03.16

Trobada amb experts per presentar el número de la revista “Green Jornal” especial sobre fronteres.

La jornada va tenir com a eix central la presentació d’aquest número especial i trobar-nos amb experts i membres d’entitats per debatre sobre fronteres, polítiques migratòries i d’asil a Europa

En un context de globalització i amb la “crisi de refugiats” que vivim a Europa, sembla que les fronteres han retornat i són el centre del debat. Fins i tot  l’espai Schegen ha sigut posat en qüestió per dirigents d’estats europeus. Fronteres de tot tipus, físiques i també fronteres mentals. Des de les tanques d’ Hongria i Melilla, els emblemes de l’ Europa Fortalesa, fins les normatives de criminalització de la població migrant i refugiada. Per altra banda, els grups, partits i moviments xenòfobs, especialment al nord d’Europa, instrumentalitzen les fronteres i les diferencies política i emocionalment, amb el discurs de la por al “altre”.  El retorn de les fronteres i el debat entorn a l’acolliment i inclusió social de persones refugiades es posa en qüestió també els valors d’Europa. Quin model d’Europa volem? Com podem construir una Europa acollidora i inclusiva?

Per analitzar aquesta situació la Fundació Nous Horitzons i la Green European Foundation va organitzar aquesta jornada de treball on vam convidar experts en la matèria, com la investigadora Kathryn Cassidy, de la Northumbria University, que va parlar dels processos de diferenciació dins de l’espai i de les fronteres mentals i simbòliques que es troben les persones migrades i refugiades en el seu dia a dia, construïdes per polítiques, normatives i mitjans de comunicació. Caroline Intrand, Co-Director of the CIRE (Coordination et Initiatives pour Réfugiés et Étrangers) i membre de MIGREUROP (Observatori de fronteres) va explicar la situació a Bèlgica i la re-introducció de les fronteres internes a Dunkerke i a Calais, així com de l’ externalització de les fronteres externes que està fent la UE, delegant el treball en “Tercers països”, com Turquia o Marroc. Marta Ribas, Diputada al parlament de Catalunya del Grup Parlamentari Catalunya sí que es pot, va presentar la situació a Espanya i a Catalunya, un estat que té les ciutats de Ceuta i Melilla com fronteres exteriors amb Marroc, espai que han sigut un experiment de les polítiques de fortificació europees. Juan Behrend, secretari general de formació del grup dels Verds Europeus, va ser l’encarregat de cloure la sessió fent un anàlisis general de la situació a Europa.