12.01.16

La salut, dret en venda?

La salut, dret en venda? és el títol del nou número de la Revista Nous Horitzons. El mongràfic aborda els reptes del sistema sanitari, en un moment on la sanitat es tractada com una oportunitat de negoci.

La mercantilització de la  sanitat pública al llarg dels darrers anys, ha provocat una davallada en l'estat del benestar. En aquest número es reflexiona sobre com les actuals  polítiques predominants  del sistema sanitari ( gestió de serveis, fàrmacs, tecnologia, recerca...) han debilitat un dret bàsic d'especial protecció com és el dret a la salut de les persones. Les Marees Blanques dels professionals i dels usuaris de la salut en son un bon exemple, com a  resposta de la ciutadania en relació al nou model sanitari que s'està imposant., per això des de Nous Horitzons ens volíem fer ressò i dedicar un número monogràfic a tractar els problemes i reptes de futur del sistema de salut públic.

 

Per aquest número hem comptat amb la coordinació de la diputada del Grup Parlamentari Catalunya Sí que es Pot, Marta Ribas membre de la Comissió de Salut al Parlament de Catalunya, i l'han acompanyat personalitats especialitzades en la matèria com Ramon Espasa, que fa un  repàs a la història  del Sistema Nacional de Salut, Àngels Martínez i Antoni Barbarà, membres de Dempeus per la Salut Pública, Joan Gené, que ens ha escrit sobre la transparència en la sanitat pública, o en Miquel Farrés i la pròpia Marta Ribas, fent propostes perquè la sanitat passi a ser considerada com a dret humà i no una mercaderia per a fer negoci.

 

Trobem un altre apartat, Experiències on s'aborden altres aspectes com les desigualtats, la crisi i l’impacte en la salut, aportació de Lluis Camprubí, la salut comunitària en temps de crisi sobre la que escriu  Milagros Ramasco, l'atenció primària i els reptes de futur dels que ens parla l’Ignasi Bros, les reflexions sobre sanitat, gènere i LGTB de la Carme Valls, la Blanca de Gispert sobre l'exclusió sanitària a Catalunya, i el repàs de Pep Martí dels Moviments i les lluites per la salut Pública a Catalunya des de 2011. El número acaba amb l'entrevista de Marta Ribas a Joan Ramon Laporte, una conversa  sobre l'ús dels medicaments, la prescripció per part de la comunitat mèdica, les pràctiques de la  indústria farmacèutica, el mercat farmacèutic, transparència etc...