08.04.16

Rescatem Europa

#RescatemEuropa l’acte que des de la Fundació Nous Horitzons es va organitzar per debatre sobre el futur de la UE. Per aquest debat es va comptar amb la participació del prestigiós economista Stuart Holland, l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun, Ska Keller eurodiputada dels Verds alemanys, Marisa Matias eurodiputada del Bloco de Esquerda ( Portugal) i de Javier Couso eurodiputat d’IU .

L’objectiu era  posar en el centre del debat el futur d’Europa i les crisis que se’n deriven. El concepte Europa avui dia es troba en entredit.

Per debatre-ho  “Rescatem Europa”  va comptar amb un cartell de luxe,  en el que Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO a Catalunya, en les seves paraules de benvinguda ens  alerta que hi ha diferents maneres d’enfocar què esta passant avui a Europa. Aquest Europa que s’ha convertit en el marc on devaluar els drets i la democràcia amb la conseqüent deslegitimació d’aquesta per part dels ciutadans.

Dolors Comas, presidenta de la Fundació Nous Horitzons, també ens parla del que anomena l’Europa desconcertada en la dimensió identitària, política i moral. Apel·la a la necessitats de respostes i debats per reconstruir una Europa més justa, solidària i forta políticament.

Stuart Holland, prestigiós economista que actualment assessora en temes econòmics al govern portuguès, va centrar la seva intervenció en el  que explica  en el seu darrer llibre, traduït al castellà i editat per Arpa Editors. Holland ens diu “Europa és el millor lloc per la democràcia i corre el risc de cavar la seva tomba “  Holland ens diu que aquest risc és veritablement greu, per això Europa hauria de recuperar la democràcia, l’Europa social, i pot fer-ho amb els instruments dels quals disposa. Stuart  insisteix en aquesta idea, de que els instruments ja existeixen, no cal crear noves institucions, revisar nous tractats.... ens explica les seves experiències quan va estar treballant en l’època de Jaques Delort en la creació d’aquests instruments, i també de “la modesta proposta per sortir de la crisi de l’eurozona” que juntament amb Varoufakis i Galbraith van presentar al 2015, on s’explica com utilitzar-los. Parla de la cooperació reforçada entre els estats de la UE, de com es poden utilitzar els fons del Banc Europeu d’Inversions per fomentar l’economia... insisteix en que la UE ja disposa dels instruments i que no s’utilitzen per convertir a aquesta Europa actual , en una més social, més democràtica i més justa.

Ernest Urtasun diu que el canvi a Europa passa perquè les esquerres guanyin eleccions nacionals per tenir més poder en el Consell Europeu. L’eurodiputat  creu que d’aquesta manera se solucionaria la solitud que tenen Grècia i Portugal en l’òrgan clau de les decisions a escala europea. Les esquerres han d’optar a guanyar també les eleccions nacionals “perquè necessitem cadires al Consell Europeu”. “A part del Govern grec i portuguès les esquerres estan massa soles al Parlament Europeu”.

Ska Keller va començar la seva intervenció amb les següents paraules “La UE sembla haver deixat de costat en els darrers anys alguns dels vells objectius, i moltes de els seves polítiques son contraries a la justícia social i a la raó democràtica”, cal rescatar el projecte europeu i per això ens calen noves majories de canvi. Però hem de creure en el nostre poder per canviar les coses i construir el canvi europeu.

Javier Couso es pregunta, rescatar Europa, de la pròpia UE? D’aquesta UE de caràcter neolliberal, on la lliure circulació només és efectiva per als mercats. Per Couso està molt clar com EEUU utilitza  Europa en la seva doctrina militar, com a contenció a Rússia. Estem davant una possible pre implosió de al UE,  ( actitud de la UE  davant Grècia, crisi dels refugiats, resposta francesa al terrorisme...), per això aposta per la necessitat de treballar per afegir governs del canvi que treballin fent front a aquesta Europa.

Marisa Matias ens diu que la idea de l’Europa que parlem avui dia ja no és l’Europa fundacional, ni en termes ideològics ni tampoc estructurals. Per Marisa l’única regla de funcionament de la UE és l’arbitrarietat, posa com exemple la “regla del dèficit estructural” que és diferent per a cada país, també en la fórmula de calcular-la. I per ella aquest es el principal problema , imposem molts sacrificis, també democràtics, en nom d’unes regles que no existeixen. També en el tema dels refugiats, on ens intenten vendre una crisi identitària, en el tema de l’evasió fiscal ( Papers de Panamà)...  aquests temes posen en qüestió tots els pilars sobre els quals es va construir la UE, una UE on aquestes actituds son immorals però “legals”.

Streaming de l'acte, clica https://www.youtube.com/watch?v=QWyhQmcXU9o