16.03.16

Membres d'Amb Drets i Stop Mare Mortum visiten Mataró per debatre sobre la crisi dels refugiats

La Fundació Nous Horitzons va organitzar ahir a la biblioteca Antoni Comas el segon acte d'un cicle que està servint per tractar temes d'actualitat

Ahir dimarts la Fundació Nous Horitzons va organitzar un debat a la biblioteca Antoni Comas de Mataró que va servir per debatre sobre la crisi dels refugiats. Hi van participar Àgata Sol, de l'associació Amb Drets i Juli Tello, membre de Stop Mare Mortum. Va presentar l'acte Pep Illa, delegat territorial  de la Fundació Nous Horitzons a Mataró.

Àgata Sol va explicar que, segons dades d'ACNUR, hi ha al voltant de seixanta milions de persones refugiades al món, de les quals 4,7 milions fugen de la guerra de Síria. La membre d'Amb Drets va explicar que, malgrat el que pugui semblar, la majoria de les persones que fugen d'aquest país es queda als països veïns i no arriben a Europa. Cal tenir en compte que es tracta de persones que fugen desesperadament d'un conflicte bèl·lic, que arrisquen les seves vides i les de les seves famílies. Davant de la pitjor crisi de refugiats des de la Segona Guerra Mundial, Sol va reclamar una política comuna d'asil, i va explicar que la Unió Europea està violant els tractats signats fa setanta anys, la declaració dels drets humans, la convenció de Ginebra de 1951 i el protocol de Nova York de 1967, així com la directiva europea d'acolliment de persones.

Àgata Sol va parlar sobre el recent preacord entre la Unió Europea i Turquia, i va assenyalar que aquest país viola el dret al no retorn del refugiat. Tanmateix, va explicar que es tracta d'un preacord que no servirà per resoldre la crisi. Per acabar la seva intervenció, Sol va dir que, malgrat que el panorama és desolador, hi ha petites mostres de solidaritat, petites flames que fan que hi hagi esperança, i va reclamar que ens impliquem totes i tots i ajudem en l'acollida d'aquestes persones en els nostres països.

Juli Tello, membre de Stop Mare Mortum, va començar la seva intervenció explicant les principals tasques d'aquesta associació: sensibilització, incidència política i mobilització. Tello va parlar de l'experiència que tenen sobre el terreny, concretament a l'illa grega de Lesbos. Un grup de persones de Stop Mare Mortum, entre els que hi havia Tello, va estar a aquesta illa a mitjans del passat mes de gener, per conèixer de primera mà la situació de la crisi dels refugiats. Tello va explicar que cada persona refugiada ha de pagar a les màfies al voltant de mil euros per traslladar-se de Turquia a Lesbos, en condicions infrahumanes, passant fred i gana, en barques preparades per trenta persones on viatgen unes seixanta. Els trajectes són d'un mínim de dues hores i es fa sense capità. Pateixen hipotèrmies, etc. Quan arriben a Lesbos, les persones refugiades són conduïdes a un camp que abans era una presó.

Tello va assenyalar que aquest preacord entre la Unió Europea i Turquia el practica des de fa anys Espanya amb el Marroc: compensacions econòmiques, construcció de tanques, etc. El membre de Stop Mare Mortum va destacar que només han arribat fins ara a Espanya divuit persones refugiades, quan el govern s'havia compromès a acollir-ne unes 17.000, i va reclamar major implicació per part dels governants. I què podem fer? Tello va explicar que cal donar suport a les persones refugiades que ja estan amb nosaltres, fer aportacions econòmiques a entitats que treballen en aquest àmbit, fer difusió de la seva tasca, col·laborar i participar dels espais de lluita que s'estan creant, informar-nos, no permetre el discurs racista en cap nivell, ser responsables en el nostre consum, etc. Per concloure, Tello va recordar que darrera de cada persona, darrera de cada mort, hi ha una història.

Després de les intervencions d'Àgata Sol i Juli Tello es va obrir un torn obert de paraules. A l'acte hi va assistir una cinquantena de persones.

Recull de notícies sobre l'acte: