12.04.19

Com guanyar a l'extrema dreta

El nou número de la Revista Nous Horitzons tracta sobre els moviments d'extrema dreta arreu d'Europa i de les diverses propostes de com fer-hi front des de diferents àmbits d'actuació

Què trobareu en aquest número? en la presentació del director de la Revista Nous Horitzons, Marc Rius us ho explica.

PRESENTACIÓ

L’extrema dreta no és nova. Però des de la fi de la Segona Guerra Mundial no s’havia normalitzat tant el seu discurs, no havia influït tant en l’agenda pública ni havia tingut tanta representació parlamentària com ara. Pocs països europeus escapen a aquesta dinàmica i Espanya, finalment no ha estat una excepció.

En la majoria de casos, hi hagut tradicionalment cordons sanitaris i pactes per aïllar a aquestes forces i el seu discurs. Però la barrera s’ha començat a trencar. Els conservadors britànics han quedat impregnats per les tesis xenòfobes de l’UKIP, arrel del Brèxit. A Itàlia, una força pretesament alternativa com el M5 pacta amb Salvini. I a Espanya, ens trobem amb la benvinguda més generosa i ràpida vista a Europa a un partit d’extrema dreta, homòfob, xenòfob i nostàlgic del franquisme, per part de PP i Cs. Hongria i Polònia són directament governs ultres.

No podem perdre temps. Cal que reflexionem junts i juntes sobre què ha passat i com hem arribat fins aquí, però cal respondre, cal donar una resposta immediata. Una resposta amb vocació majoritària, lluny de proclames grupusculars o amb melancòliques consignes. Respostes centrades en la responsabilitat de qui incorpora les tesis d’extrema dreta, les blanqueja i amplifica, no només sobre qui té la marca. Una resposta que inclogui a la majoria, en termes democràtics i socials. En el cas espanyol i català, que inclogui una sortida dialogada, inclusiva i que trenqui trinxeres al bucle infinit del procés i del 155.

La Revista Nous Horitzons vol aportar el seu gra de sorra. Comptem amb un primer apartat de diagnòstic, amb aportacions que ajuden entendre el fenomen, en clau europea i global, així com una entrevista que ens permet comprendre el cas espanyol i català. Un segon bloc d’articles fan referència a les diferents estratègies a seguir des del moviment feminista, el LGTBI i la defensa dels drets humans. També hem incorporat una perspectiva europea comparada que ens permet veure els fets diferencials específics i els patrons comuns de comportament a Gran Bretanya, França, Alemanya i Itàlia. I tot això amb la recuperació de dos visions d’un espai precursor de la lluita contra el feixisme, el PSUC, com a precedent i guia de lluites que creiem oblidades, però que són ben presents.

Som en un estat d’emergència democràtica. Idees antigues i ultres se’ns presenten avui en nous formats i com a pretesament modernes. Es banalitza el mal. L’esquerra ha de sortir de la seva zona de confort i vincular la justícia social, la transició ecològica i l’enfortiment democràtic com la millor resposta a la causa principal de l’ascens de l’extrema dreta, la crisi econòmica i la precarització de les condicions de vida de milers d’homes i dones. A la por i a l’extrema dreta se la pot guanyar, amb política amb majúscules.

Marc Rius

Director