Premi Carme Casas

La Fundació Nous Horitzons, d'acord amb el seu objectiu d'impulsar i donar suport als treballs de recerca que presenta l'estudiantat català, convoca anualment el Premi Carme Casas.  Aquest premi s’emmarca dins l’objectiu de la promoció, el foment, l’estudi i la investigació de les ciències polítiques, socials i tecnològiques, des d’una perspectiva nacional, transformadora, ecologista i feminista.

La Fundació Nous Horitzons, amb la col·laboració de Joves d’Esquerra Verda (JEV), presenta la convocatòria a aquest premi tot homenatjant a la figura de Carme Casas, de la qual prendrà el nom a partir d’aquesta edició. Carme Casas va ser militant de la Joventut Socialista Unificada-JSU des de 1939 i, després, militant en l'organització política del PSUC. Carme Casas va arriscar la seva vida en múltiples ocasions, lluitant contra la dictadura feixista de Franco des de la clandestinitat i des de l'exili. En la seva persona es reuneixen molts dels valors que la FNH i JEV defensem i per aquest motiu ens enalteix poder comptar amb el seu vist-i-plau per tal que el premi de la FNH porti el seu nom.

Així doncs, l’objectiu del Premi Carme Casas és promoure la recerca de l’estudiantat català i donar a conèixer els resultats dels treballs de recerca dels i de les alumnes de darrer curs de Batxillerat i CFGS. Alhora, també pretén acostar l’estudiantat a l'ensenyament superior, en un àmbit de proximitat i col·laboració entre els centres de secundària i la Fundació Nous Horitzons.

 

Guanyadora de la primera edició del Premi Carme Casas 2010. La Novela Gràfica. Suport a la memòria històrica a través del llenguatge del còmic. Gertrudis Conde. IES Dolors Mallafrè i Ros de Vilanova i la Geltrú.

Guanyadora Premi Carme Casas 2011. Vint i dos anys del grup de defensa del Ter. Núria Ballestar Dot. Institut Antoni Pous i Argila de Manlleu

Guanyadora  Premi Carme Casas 2012. El moviment 15M a Sabadell. Diana Rodríguez Grimau. IES Pau Vila de Sabadell

Guanyadora Premi Carme Casas 2013. L'enfosquiment global. Marta Vallvé Navarro.Institut Secretari Coloma de Barcelona

Guanyador Premi Carme Casas 2014: “Ni perdono, ni oblido. Documental sobre la fotografia de la retirada de 1939” de Joan Giralt Filella de l’Institut Vil·la Romana de La Garriga.

Guanyador Premi Carme Casas 2015: “Le temps de vivre: l’ocupació nazi a França vista per una nena de cinc anys. Una narració gràfica basada en una història de vida” de Josep Tàssies Subirats de l'IES Santa Coloma de Farnes.

L'edició del Premi Carme Casas 2016 queda desert. El jurat de  la setena edició del Premi Carme Casas va decidir deixar desera aquesta convocatòria. Es va valorar que cap dels treballs presentants era guanyador, tot i que es tractaven temes complexos i valents, el jurat va considerar que calia madurar més els treballs.

*2016 va ser el darrer any que es va convocar el Premi Carme Casas.