22.12.14

Tercera sessió del Curs Debat polític sobre la història contemporània espanyola impartit per l'historiador Borja de Riquer

En aquesta tercera sessió Borja de Riquer va tractar sobre el règim franquista

Sota el títol "Debat sobre el franquisme. El caràcter del règim franquista, la seva llarga durada, el paper de l'oposició, els factors que provoquen la descomposició del règim i les conseqüències sobre el nostre present" l'historiador Borja de Riquer va fer repàs dels règim franquista i de les seves característiques especials que van fer d'aquest règim el més llarg en tota la història europea.

En relació al caràcter del franquisme de Riquer enumera alguns trets diferencials d'aquest en relació a altres dictadures, com son:

- La voluntat de crear un règim nou, que es fa a través de la repressió

- Exaltació de la violència i d'un nacionalisme amb vocació colonial

- Partit únic, sindicalisme d'estat únic

- Sistema econòmic intervingut per l'Estat

- Exaltació dels valors irracionals a nivell ideològic, basat bàsicament en l'exaltació del líder

- Voluntat política de movilitzar a les seves masses

Altres aspectes que també va fer esment Borja de Riquer per descriure el caràcter diferencial del règim franquista és la que s'anomena "Teoría del caudillo" que ens diu que la Guerra Civil és un aixecament patriotic que necessita d'un líder, el caudillo es converteix així en el "caudillo providencial" s'afegeix l'aspecte religiós, la seva legitimitat és la victòria, Déu nomena al caudillo, aquesta intervenció divina és un element propi espanyol. Un altre element únic del franquisme és que neix d'una guarra civil.

Borja va fer repàs també a la propia evolució del franquisme i de com els canvis socials van afectar en aquesta evolució. També de les característiques de finals dels anys 60, on les movilitzacions en sectors estratègics ( moviments veïnals, educació, moviments obrers...)  van propiciar el final del règim.