16.02.10

Ricard Gomà presenta el quadern "Revolucions quotidianes per una Barcelona ecològica i solidària"

En l'acte de presentació Gomà ha destacat el paper de les ciutats com a espais en què la política ha de fer transformació social

El president del grup municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha participat en l'acte de presentació del quadern de la Fundació Nous Horitzons "Revolucions quotidianes per una Barcelona ecològica i solidària" que recull articles i intervencions seves des del 2004. En l'acte també han participat el president de la Fundació, Jaume Bosch, i l'alcalde d'El Prat, Lluís Tejedor. En la seva intervenció Gomà ha remarcat la gran importància de les ciutats des del punt de vista de la política; com a "lloc d'experimentació concreta de les idees, amb experiències que són necessàries per modernitzar l'esperit polític".

Gomà ha recordat com els moviments per una altra globalització iniciats a principis dels 2000 ja van reivindicar la importància de les ciutats en la construcció d'un altre món possible, i ha destacat la presència d'ICV en el diversos fòrums que es van crear així com la presència en l'actualiat de Barcelona com a líder en el Fòrum de Ciutats per a la Inclusió Social.

Ricard Gomà ha destacat que actualment a Barcelona ICV-EUiA està treballant amb l'objectiu de l'autonomia personal i també enfortint la solidaritat horitzontal, amb la creació de xarxes. A més, ha donat altres exemples del que la coalició ha influït en la política municipal barcelonina en els darrers anys, com en l'establiment d'una agenda verda; amb aspectes com una nova gestió dels recursos hídrics segons la nova cultura de l'aigua o una aposta potent per les energies renovables, i amb la potenciació de les polítiques de lluita contra la pobresa, "problema del qual hem defensat que es parli per aconseguir així fer-lo aflorar i posar esforços per lluitar contra les seves causes i conseqüències". Gomà també ha esmentat "la capacitat enorme de creació de vincles amb d'altres barris" que s'està fent des de la regidoria d'Horta encapçalada per Elsa Blasco, i ha valorat molt positivament la política de drets emergents pel que fa al col·lectiu LGTB feta des de la regidoria de Drets Civils liderada per Quim Mestre.

Per últim, Gomà ha recordat també els moments en què la coalició ICV-EUiA no ha estat d'acord amb "projectes que ataquen els nostres valors", com la requalificació del Miniestadi, l'ordenança del civisme, o darrerament amb la proposta de celebració dels JJOO d'hivern del 2022, perquè "no creiem que  la ciutat necessiti transformar-se a cop d'esdeveniment".

Per la seva banda Lluís Tejedor ha valorat Gomà com un "dels pensadors de la vida quotidiana" i en aquest sentit, ha afirmat que  "cal fer de la vida quotidiana de les persones un espai de transformació social". L'alcalde d'El Prat ha elogiat a Gomà pel  "mèrit de passar de la teoria, com a professor de ciència política, a la pràctica, com a regidor i tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Barcelona, cosa no és fàcil".