05.02.16

Presentació Revista Nous Horitzons "La salut, dret en venda?" a l'Hospital Clínic de Barcelona

L’acte de presentació del darrer número de la revista Nous Horitzons “La salut, dret en venda?” va acollir a un nombrós públic a la sala d’actes de l’Hospital Clínic. Un acte que va comptar amb la participació del director gerent de l’Hospital Clínic, Josep Maria Campistol, el director de la Revista Nous Horitzons, Miquel Àngel Essomba, la coordinadora del número i diputada al Parlament, Marta Ribas, i de dos dels autors, el metge Joan Gené i l’ex conseller de sanitat i metge, Ramon Espasa

L’acte va començar amb la intervenció de Josep María Campistol en la seva presentació va reflexionar sobre alguns aspectes del sistema sanitari  pels quals s’ha de continuar treballant i apostant: el primer  perquè sigui universal i el segon més participatiu, una participació que ha de ser bidireccional, empoderant a la ciutadania i també implicant a les institucions, en aquest sentit va demandar la implicació de benestar social.

Miquel Àngel Essomba, per la seva banda va donar la benvinguda als assistents i ponents i va agrair la tasca feta per la coordinadora del número, Marta Ribas. Va apel·lar a la necessitat d’un  número sobre el tema : “....en un temps de convulsió política cal obrir espais de debat polític”.

Marta Ribas, va agrair en primer lloc el fet de poder celebrar l’acte a l’Hospital Clínic, també a tots els autors col·laboradors del número.  Ribas va començar la seva intervenció  parlant de la mercantilització de la salut i de les respostes davant d’aquesta mercantilització, com a coautora d’un dels articles ens parla de les propostes  que exposa en l’article escrit a quatre mans amb en Miquel Farrés:

1.- Dret a la sanitat, veritable servei nacional de salut a Catalunya

2.- Sistema que prioritzi la dimensió preventiva

3.- Sistema que s’obri més a la lògica comunitària i que s’apropi als àmbits locals.

Joan Gené  ens parla dels orígens de l’actual model de sanitat,  amb les transferències als anys 80, juntament amb el discurs de que els models de gestió privats eren millors que els públics. Uns inicis que donen com a fruit l’actual model, un model sanitari al servei del director del servei català de la salut i no pas al servei dels usuaris o dels metges. Gené fa un repàs del que ell anomena, “efectes secundaris” d’aquest model, com són:

  • Sistema molt burocratitzat
  • Ens trobem dos sistemes, públic i privat, que en compte de ser complementaris competeixen entre ells
  • Pacient passius
  • Professionals allunyats de les decisions

Gené aposta per una regeneració del model , cal  fer-lo més eficient, on hi hagi una major transparència , que sigui un model basat en la meritocràcia, amb una gestió professionalitzada, amb participació dels pacients i dels professionals, amb simplificació administrativa i separació real entre el públic i privat.

L’acte va acabar amb la intervenció de Ramon Espasa, qui es va felicitar pel número publicat que va qualificar com “molt equilibrat”, amb grans articles, tant des del punt de vista polític com des del  mèdic-tècnic.

Va  afegir algunes idees i reflexions, defensant que, malgrat les deficiències i defectes el model sanitari és un gran sistema. Va esmentar algunes de les causes que erosiones el sistema , com l’opacitat  degut a la lluita d’interessos, i la subordinació dels sistema públic als interessos privats fragmenta la cadena i que el sistema hauria de posar l’assistència primària al centre de tot, davant de tots això es pregunta, com avancem? Com esmenem els errors del passat?

Per Espasa cal anar a un model unificat, centralitzat no centralista i que doni autonomia a cada centre. Això es possible amb la intervenció on line, directa al CATSALUT, això afavoreix la transparència tant dels centres com del mateix CATSALUT.

Va acabar amb dues reflexions:

  • La primera que cal anar en compte a l’hora de denigrar el model sanitari, perquè és molt bo
  • La segona, en relació a les retallades. Cal anar en compte i mimar la força que sustenta el model públic de salut i que són els professionals.