30.10.15

Presentació Revista Nous Horitzons "La reconstrucció de la política"

La presentació pública del darrer número de la Revista Nous Horitzons "La reconstrucció de la política" va comptar amb la particpació de la presidenta de la fundació Dolors Comas d'Argemir, el director de la revista, Miquel àngel Essomba, el coordindaor del número, Quim Brugué i Sara Moreno, autora d'un dels articles.

L'acte va començar amb la intervenció de la presidenta que va  el presentar-lo com un número necessari per reflexionar entorn al que s’anomena la nova política, com es la configuració de la política que està canviant tant?

Per Essomba en una època convulsa com l’actual, calia una aportació singular de la Revista Nous Horitzons que reflexionés sobre la política i la seva transformació en els darrers temps.

Brugué ens diu que els canvis sorgits en els darrers temps demanden de noves respostes, respostes que ara per ara no tenim, i ens parla de la importància de continuar reflexionant  perquè a llarg termini  aquestes reflexions actuals incidiran  en les futures respostes. Ens explica coms'estructura el número en quatre  blocs:

  • Un sobre política i democràcia
  • El segona sobre alguns sectors de la política ( societat civil, moviments socials i partits polítics)
  • El tercer sobre els aspectes institucionals en sentit ampli de la política
  • I el quart sobre la política com a desplegador de polítiques públiques ( programes de cura, educatius etc.)

Brugué parla un a un de cada article destacant-ne alguna reflexió, com la d'Innerarity en qüestionar si no ens estarem equivocant en la diagnosi de culpar la política de tot i que potser debilitant-la no s'ajuda a definir el seu paper, i es pregunta si  no hauria de jugar un paper més important en el futur? O Subirats que parla de la nova política, l' Ismael Blanco sobre el nou paper de la societat civil, o Salvador Martí i l’evolució dels moviments socials i com han contribuït en la transformació de la política, Eva Anduiza i el paper de les noves tecnologies, Josep Maria Vallès reflexionant sobre els dèficits del Parlament... Brugué acaba dient que tots els escrits coincideixen en un denominador comú i és el de la creença en la necessitat de la política,  per això acaba reivindicant  la seva recuperació i reconstrucció.

Sara Moreno  reflexiona sobre com en un canvi d’escenari és una oportunitat per introduir nous temes com és el del treball de cura. El treball de cura que forma part de la nostra quotidianitat però que està totalment invisibilitzat, i per això cal introduir-lo en l’agenda política, per Moreno hauria de ser un dels temes principals a introduir en la reconstrucció de la política, i és pregunta perquè cal prioritzar el treball de cura?

  • Per necessitat social, ja que es generador de noves desigualtats socials
  • Perquè s’ha naturalitzat i individualitzat i per això cal introduir-lo dins l’esfera política
  • Per prioritzar el benestar quotidià.

Però com ho fem? Com s’introdueix el treball de cura dins l’agenda política? Per Sara Moreno la resposta  està en  les causes, no en  les conseqüències. Cal considerar la cura com un treball, reclamar una nova dimensió pública i reconstruïr els antics organigrames i subjectes polítics.

Dolors Comas va acabar l’acte comentant la seva particpació com autora en el número,  i va explicar el que exposa en el seu article sobre el paper de la dona en la nova política. Ens explica que el poder s’ha exercit des d’una lògica masculina i de la impermeabilitat en la política. Comas diu que malgrat els canvis soferts, encara es nota aquesta impermeabilitat. Ens explica també com aquelles comunitats autònomes que tenen legislació pròpia relativa a la llei electoral afavoreix la presència de dones en política, fet que no és dona a Catalunya. Un altre element que afecta a la presència o no de les dones en política té a veure amb la ideologia.