25.07.14

Presentació del llibre "Viure amb els ulls i el cor ben oberts. Robert Blasco"

Ahir 24 de juliol acompanyats de nombrosos amics, companys i familiars es va presentar el llibre "Viure amb els ulls i el cor deb oberts. Robert Basco" textos d'en Robert adreçats al seu net gran, testimoni de reflexions, vivènvies i pensaments d'en Robert Blasco.

L'acte va comptar amb la intervenció de Dolors Comas d'Argemir en nom de la Fundació Nous Horitzons, autora també del pròleg. Comas va fer un repàs al contingut del mateix, tal i com explica en el pròleg "no vaig  conèixer personalment en Robert Blasco,"La vida no va ajuntar els nostres camins...." però recordant l'Elsa Blasco amb qui sí va tenir relació, i en qui va pensar quan va escriure el pròleg del llibre.

 

Eduard Amoroux va ser l'encarregat de "posar veu" als amics d'en Robert, que han impulsat el projecte d'editar el llibre. Va recordar la figura d'en Robert destacant  la seva bondat i honestedat, però alhora el va definir com un home valent, compromès amb uns ideals fins al punt de sacrificar la seva vida personal en servei d'un món millor. Amoroux va fer referència a l'adaptació d'en Robert  a les noves formes de fer política ".... era molt crític amb moltes coses, mai li van fer por els canvis". En  aquest sentit i al·ludint a aquesta visió de futur, Amoroux ens dius que en els seus escrits trobarem reflexions interessants del pas del PSUC a ICV, on sempre,"...  fidel als seus ideals, no va tenir  por als canvis i a les noves formes de fer política."

 

Marc Blasco va començar la seva intervenció presentant-se com  el remitent de les cartes del seu avi, expressant el cert pudor que li va produir el fet de que aquests escrits, molt íntims i personals ara fossin coneguts per tots. Marc va explicar que el "iaio" va morir el 18 de desembre del 95, quan ell tenia 9 anys, i que va  saber de l'existència de les cartes quan en tenia 14 "... durant molt  temps aquestes cartes han sigut el vincle emocional amb el meu avi tota aquesta intimitat ara la comparteixo amb vosaltres". Marc va explicar que quan va saber de l'existència dels escrits el va colpir molt "... encara aprenc de la seva lectura". En Marc va fer referència al procés de recopilació dels textos per part de l'Elsa, de com els va transcriure a l'ordinador, de l'ajut de l'Eduard Amoroux en aquesta transcripció i de com l'Enric Cama va "esculpir" i "escollir" quins havien de formar part del llibre, a tots, els va agrair que avui aquell projecte sigui una realitat. Quan es pregunta què podem trobar en el llibre? ens diu: textos escrits durant els anys 40-50, que avui dia  són d'una vigència sorprenents, però també una vida de novel·la. Marc va recordar el seu avi com un home que es va mantenir sempre ferm a la seva coherència, que va lluitar per un mon més just i que no tenia por als canvis " Avui en dia llegir el llibre ens ajuda a entendre com era en Robert i també m'ajuda a  entendre com soc jo".

 

Jordi Guillot va ser l'encarregat de tancar l'acte, i en la seva intervenció ens dona la visió del  Robert militant però també del pare orgullós, i l'avi que es capaç de deixar el seu testimoni al seu net. Guillot va definir en Robert com un home marcat per la lluita, la guerra, l'exili i com un home d'esquerres amb sentiment, perquè ".. un home d'esquerres ha de viure amb sentiment". Guillot explicar en Blasco des de la militància, des de la seva relació dins el partit,  tenia un caràcter molt fort i especialment amb els dirigents, ... " la improvització el treia de polleguera i això acabava amb crits i nervis", però sobretot va ser un home compromès que va viure el partit amb tota la seva intensitat, per Guillot "l'existencia d'ICV avui  és gràcies a gent com en Robert Blasco, Miguel Nuñez i tants d'altres".

 

Clica aquí per veure imatges de l'acte: https://www.facebook.com/fundacio.horitzons/media_set?set=a.10201092961406709.1073741830.1848949637&type=1