21.07.15

Presentació de la Bandera del Radi de Reus del PSUC de 1937

El retorn de la bandera del Radi del PSUC a Reus de 1937 va ser presentada a Reus, la bandera es trobava a l'Arxiu de Salamanca i el seu retorn juntament amb altres objectes i documentació va servir per organitzar un acte sobre els inicis del PSUC a Reus

A Salamanca hi ha més que papers incautats durant la repressió posterior al final de la Guerra Civil. Un d’aquests objectes, una bandera, té segell reusenc i fa escassos mesos que ha retornat a Catalunya com a part d’una segona remesa de documentació relacionada amb entitats privades transferida pel conegut arxiu castellano-lleonés. En concret,  es tracta de la bandera del PSUC del Radi de Reus de 1937, peça que coincidint amb el 79è aniversari de la fundació del partit, s’ha presentat al Centre de Lectura de Reus, aquest dimarts al vespre.

Segons l’arxiver Marià Hispano, la peça feia la funció de cartell anunciador de l’agrupació (o Radi) del PSUC a Reus i té un aspecte força peculiar. “És vermella amb lletres platejades i un llarg text que convidava a participar en les activitats del partit” explica Hispano. A diferència de la resta de documentació majoritàriament relacionada amb Reus i que quedarà dipositada a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), la bandera del Radi del PSUC de Reus romandrà a la seu de la Fundació Nous Horitzons, dipositària legal dels drets d’aquest partit polític

D’acord amb la informació facilitada per Hispano, la resta de documentació relacionada amb Reus és diversa: carnets d’afiliació, informes de reunions, lleves de milicians, etc… A més, hi ha diferents expedients i documents relacionats amb persones destacades del PSUC i militants. En aquest sentit, es troben documents relacionats amb Josep Banqué, per exemple, que va ser secretari d’organització de Reus.

Per aquest motiu, Marià Hispano, ha comentat que l’acte ha estat una oportunitat per contactar amb familiars d’aquestes persones i que d’aquesta manera puguin recuperar aquesta documentació. “No volem que aquests papers es quedin en un racó sense emprar sinó que volem que acabin arribant als afectats o, en el seu defecte, a les famílies”, ha dit.

A l'acte també ha comptat amb la presència de l'historiador i expresident del Consell Cultural del Centre de Lectura, Quim Besora, que ha intervingut amb un col·loqui sobre 'L'organització del PSUC a Reus en el moment de la seva fundació' i, per la seva banda, Enric Aiguadé, amb 'La visió entre la gent de l'Assemblea de Catalunya del PSUC de la Guerra Civil'. De part del Centre de Lectura, el president de la secció de Geografia i Història, Jaume Massó, ha presidit l’acte.

L'acte va tenir una gran repercussió en els mitjans locals i comarcals.