01.12.14

Jornada "Per la gestió pública de l'aigua"

La jornada va comptar amb la participació d'experts que van explicar experiències a nivell local i a nivell europeu sobre la gestió de l'aigua.

La primera taula de debat duia per títol "La gestió pública de l'aigua. Per una gestió ambiental, social i democràtica de l'aigua" on vàrem poder escoltar les experiències de gestió municipal de l'aigua com el cas de El Prat de Llobregat que ens va explicar Sergi Alegre, tinent d'alcalde d'urbanisme i medi ambient de l'esmentada població. Alegre ens va parlar de la visió pública en la gestió de l'aigua, de la tarifació del servei i dels procediments de tall executiu. Pablo Sánchez, membre de la Federació Sindical Europea de Serveis Públics va exposar  els treballs que fan des de la Iniciativa Ciutadana Europea "Right to water", al igual que el representant de la Plataforma Aigua es vida, que va fer repàs  dels treballs que es duen a terme des de la Plataforma, així com els costos il·legítims  d'aquest servei bàsic.

La segona taula de debat " Processos de remunicipalització. Europa i Catalunya"  va comptar amb el testimoni d'Emanuelle Lobina que ens va fer arribar un vídeo on explica "Un estudi de 100 casos de remunicipalització en el món" ( vídeo: http://gre.hosted.panopto.com/Panopto/Pages/Viewer.aspx?id=40484035-cafb-4607-b2a7-666d352ab175 ). Thomas Thierschmann portaveu de la Taula de l'Aigua a Berlín  va exposar el cas concret d'aquesta ciutat on gràcies a la pressió social al 2011 es va celebrar un referèndum sobre la gestió de l'aigua amb una gran implicació ciutadana que va garantir l'èxit del procés, tant en relació a la participació com en el resultat de les negociacions que es varen iniciar després d'aquest referèndum. Girogos Thessaloniki president del sindicat de la companyia de l'aigua a Grècia va exposar com gràcies a la mobilització sindical l'empresa de l'aigua va haver de recular en la seva intenció de privatitzar la gestió de la companyia. L'Eva Herrero, regidora de l'Ajuntament de Terrassa per ICV, ens va explicar la singularitat del cas de Terrassa on la creació de la Sociedad de la Mina Pública de Aguas de la Villa de Tarrasa al 1842 ha influït en la gestió d'aquest servei. Herrero va esmentar que  el principal repte per al que estan treballant; és el de decidir de forma col·lectiva el nou model de gestió a partir de 2017, un model quel tindrà com a objectiu ser més transparent i democràtic; amb major control ambiental i amb una tarifació socialment més justa. El darrer exemple de com es pot gestionar des del punt de vista socialment més just l'agua des dels ajuntaments ens la va presentar en Santiago Gutierrez, primer Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Medina Sidonia i conseller delegat de l'empresa pública municipal  Medina Global. Gutiérrez va explicar com  Medina Global gestiona el servei d'aigua on es garanteix el subministrament ininterromput, i les formules alternatives que practiquen en casos d'impagament, basat en la consideració d'aquest servei com un dret humà i bàsic.

PER ACCEDIR A LA GRAVACCIÓ DE LA JORNADA:  https://www.youtube.com/playlist?list=PLnE-170XMRtFQgTVFnGzmJZkJdbo-rin3