26.10.15

Jornada Agricultura Periurbana

La Fundació Nous Horitzons en col·laboració amb la Green European Foundation va celebrar a El Prat de Llobregat una jornada sobre Agricultura Periurbana titulada "Territori, collites i molt més"

La jornada  tenia per objectiu presentar experiències entorn al Parc Agrari que suposen alternatives econòmiques més sostenibles. Per això s'han donat a conèixer propostes com la masoveria social, l'impuls gastronòmic als productes de proximitat o la permacultura aplicada a l'agricultura.

La jornada va ser organitzada per la fundació juntament amb la Green European Foundation i s'emmarca en un projecte europeu de quatre fundacions que reflexionen sobre noves formes d'activitat econòmica més sostenibles.

L’acte va comptar amb la participació de diferents experts del territori com Raimon Roda, gerent del Parc Agrari del Baix Llobregat,  Òscar Teruelo de l’Associació i Gastronomia del Baix Llobregat, Sergi Alegre, regidor de Turisme a l’Ajuntament del Prat de Llobregat, Francesc Vila de la Fundació Cassià Just, Òscar Rando (GATS), Mireia Barba o Gina Pedragosa però també amb el secretari general de PURPLE Vincent O’Connell ( Peri-urban regions platform Europe).

Segons Alegre l'objectiu de la trobada no era tan parlar de pagesia sinó de projectes que van més enllà tot tenint clar que l'objectiu és protegir aquests espais d'agricultura periurbana. Posant com exemple les propostes que duen a terme a la Fundació Cassià Just. Es tracta de treballar, a través de l'economia social, uns terrenys en desús.

Un altre aspecte que es va tractar  és el de la gastronomia. Qui porta temps batallant per donar a conèixer els productes de proximitat és l'Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat. Oscar Teruelo és el seu president. Teruelo s'ha felicitat del fet que cada cop els productes de proximitat tenen més presència a les cartes dels restaurants pratencs.

De fet una mostra d'aquest auge és la gran acollida que està tenint la sisena edició del Quinto Tapa Potablava que es va presentar davant la premsa al Centre Cultural El Born de Barcelona.

Finalment una altra proposta que ha presentat en aquesta jornada ha anat a càrrec de l'entitat GATS que està a punt de llençar al segona edició del curs de Permacultura. Oscar Rando és el director de GATS. Per Rando la PERMACULTURA aplicada a l'agricultura pot ajudar a protegir espais com el Parc Agrari.

A la jornada també ha estat present el secretari general de PURPLE que és l'entitat que reuneix tots els espais d'agricultura periurbana europeus.

Vídeo- notícia de la Jornada http://elprat.tv/2015/10/27/iniciatives-economiques-sostenibles-entorn-al-parc-agrari/