18.12.09

Joan Saura reivindica el llegat polític de Nacionalistes d’Esquerra amb l’aportació d’idees “molt avançades al seu temps"

La Fundació Nous Horitzons commemora el trentè aniversari de Nacionalistes d’Esquerra en un acte que serveix per a presentar el catàleg del Fons de Nacionalistes d'Esquerra elaborat conjuntament per ICV i l’Arxiu Nacional de Catalunya

Acte FNH 30è aniversari NE

El president d'ICV, Joan Saura, ha volgut reivindicar avui la vigència dels plantejaments de Nacionalistes d'Esquerra durant el 30è aniversari de la formació política que va néixer el desembre del 1979. "Nacionalistes d'Esquerra era ja una nova esquerra amb un fort compromís social lligat a l'ambició nacional que va aportar idees molt avançades al seu temps ide plena actualitat com el tancament de les nuclears, el dret a avortar o la petició de Catalunya com a província única", ha reconegut Saura.

 

"Nacionalistes d'esquerra no entenia la construcció nacional sense vincular-la a la cohesió social i aquest és un plantejament plenament vigent", ha dit Saura convençut. Després de remarcar la tasca dels Governs d'Entesa "que són els que han fet més per l'autogovern de Catalunya amb el nou Estatut i amb el nou model de finançament i alertar de la possible sentència adversa del TC" ha dit que "perquè no claudicarem  em sento orgullós de ser hereu de Nacionalistes d'Esquerra", citant l'eslògan de NE en les eleccions del 1980: "voteu Nacionalistes d'Esquerra perquè no claudicarem".

 

L'acte, que ha tingut lloc al Casino l'Aliança del Poble Nou de Barcelona, on va néixer NE el desembre del 1979, ha aplegat a l'últim secretari general de l'Entesa de Nacionalistes d'Esquerra, Joan Armet i membres de la formació com Josep-Lluís Carod Rovira que fou cap de llista per la demarcació de Tarragona o Neus Canelles, que també han coincidit en remarcar "el caràcter novedós dels plantejaments polítics" que els van portar a les urnes el 1980, tot i que no van obtenir representació parlamentària".

 

Així, Joan Armet ha destacat 3 elements de la Història de NE que continuen vigents com la necessitat d'aprofundir en el missatge polític i "anar més enllà de les pica-baralles", la voluntat d'unitat de les esquerres catalanistes i la voluntat d'anar més lluny "sigui per la via federalista, sigui per la via independentista".

 

Durant l'acte també s'ha presentat el catàleg el catàleg del Fons de Nacionalistes d'Esquerra elaborat conjuntament per ICV i l'Arxiu Nacional de Catalunya. Així, el president de la Fundació Nous Horitzons, Jaume Bosch, ha volgut expressar la seva satisfacció "per poder contribuir, en el trenta aniversari de la fundació de NE a preservar un patrimoni que va heretar ICV però que pertany a tot el país i a totes les persones que varen formar part de Nacionalistes d'Esquerra, militin on militin avui".

Així, Bosch ha explicat que el catàleg ha estat elaborat, coincidint amb el 30 aniversari de NE, per ICV, propietària del Fons, a través de la Fundació Nous Horitzons, i per l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), on es troba dipositat des de l'any 2004, a partir d'un contracte de cessió signat per l'ANC i ICV.

El fons s'inicia l'any 1979 amb la fundació de Nacionalistes d'Esquerra, una coalició de grups i personalitats de tendència independentista entre els que figuraven Jordi Carbonell, Joan Armet, Josep Maria Espinàs, Avel·lí Artís Gener o Armand de Fluvià i que es va presentar a les eleccions al Parlament de Catalunya l'any 1980 i 1984.

HISTÒRIA DE NACIONALISTES D'ESQUERRA

L'any 1985 es fundà el partit Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra amb membres de Nacionalistes d'Esquerra i l'anomenat sector renovador d'ERC, escindit del partit republicà.

L'any 1987 ENE va ser, conjuntament amb el PSUC, un dels partits que van crear Iniciativa per Catalunya. Entre els militants destacats d'ENE que avui formen part d'ICV podem citar el que fou el seu secretari general Joan Armet, l'alcalde de Cerdanyola Antoni Morral, el que és ara director general de Protecció Civil de la Generalitat, Josep Ramon Mora, o d'altres membres de la direcció d'ICV com Josep Altayó, Manel Martínez o Josep Maria Lopez Llaví.

D'altres membre d'ENE com Jordi Carbonell, Josep Lluís Carod Rovira o Josep Huguet optaren per integrar-se a ERC.

Joan Armet, darrer secretari general d'ENE, escriu en la introducció del Catàleg que la seva organització política "vista des d'ara, segurament va fer la seva major aportació en plantejaments que avui estan en el primer pla de l'agenda política".

El Fons inclou una gran quantitat de documentació textual: imatges, cartells, enganxines, cintes, cassets i pel·lícules.