13.09.16

Inauguració de l'exposició "LA INFÀNCIA DEL PSUC 1936-1939. EL RETORN DELS PAPERS DE SALAMANCA" a Mataró

Reiniciem l'activitat de la Fundació Nous Horitzons amb la inauguració el proper dimarts 13 de setembre, a les 19 hores, a l'Ateneu Fundació Iluro (La Riera, 92 - Carrer Bonaire, 3), de l'exposició "LA INFÀNCIA DEL PSUC 1936-1939. EL RETORN DELS PAPERS DE SALAMANCA". L'exposició podrà visitar-se entre els dies 13 de setembre i 12 d'octubre.

“Quan avui el revisionisme històric per boca i ploma dels neofranquistes ens vol fer creure que tots eren iguals o que per obra de la dictadura es va modernitzar Espanya, fer memòria és una necessitat per la salut de la nostra democràcia”.
 
L’exposició ha estat produïda per la Fundació Nous Horitzons en ocasió del retorn dels papers de Salamanca, els documents incautats per les tropes franquistes i dipositats ara a l’Arxiu Nacional de Catalunya.
 
80 anys després de l’inici de la Guerra Insurreccional contra la 2ª República i de la fundació del PSUC, el retorn dels papers de Salamanca i el muntatge d’aquesta exposició representen  uns actes de dignitat per a totes aquelles persones que durant molts anys han tingut segrestada una part de la seva memòria.

 

La xerrada inaugural anirà a càrrec del professor Andreu Mayayo, catedràtic d’Història Contemporània de la UB, i vicedegà de la Facultat de Geografia i Història.

 

El nucli mataroní de la Fundació Nou Horitzons ha volgut ampliar els continguts de l’exposició recollint documents i testimonis locals del període que va de finals de la guerra fins a les primeres eleccions municipals democràtiques.

 

El PSUC a partir dels anys 60 del segle passat es va reorganitzar i rejovenir. Noves fornades de treballadors, artistes, pagesos, intel·lectuals i estudiants que no havien viscut la guerra s’incorporen a la lluita antifranquista. L’exposició se’n fa ressó. El PSUC serà un pilar fonamental de la lluita per la recuperació de les llibertats democràtiques.

 

En el marc de l’exposició es realitzaran diferents taules rodones:

 

– Dimarts, 20 de setembre, a les 7 de la tarda, al mateix espai de l’exposició: “La gent del PSUC als moviments socials, els darrers anys del franquisme”
 
– Dimarts, 27 de setembre, a les 7 de la tarda: “Comunistes a les obres i a les fàbriques”– Dimarts, 4 d’octubre, a les 7 de la tarda: “Dones a la direcció clandestina del PSUC de Mataró”