19.09.14

Inauguració de l'exposició "La 'infància del PSUC (1936-1939). El retorn dels Papers de Salamanca " a Cornella de Llobregat

L'acte va tenir lloc dijous 19 de setembre al Castell de Cornellà amb la participació de l'alcalde de la ciutat, Antonio Belmont, d'Arnau Funes, regidor a Cornellà i de la presidenta de la nostra entitat, Dolors Comas

Els parlaments els va iniciar Arnau Funes, com partit organitzador de l'acte, Funes va destacar i agrair l'esforç del companys i companyes d'ICV del Baix Llobregat i de la Fundació Nous Horitzons per la feina realitzada en relació a l'exposició i al treball d'arxiu previ. Va  centrar la seva intervenció en presentar l'exposició com "un homenatge de la gent del PSUC d'ara que milita en diverses organitzacions i entitats de la ciutat, als companys i  companyes del PSUC de la resistència, per la seva valentia i lluita per les llibertats al nostre país".

Dolors Comas, en la seva intervenció  va explicar què és i que signifiquen per a Catalunya el retorn dels "Papers de Salamanca" així com del costós procés polític i jurídic que va suposar el reclam per part de la Generalitat d'aquest arxiu històric. D'altra banda,  va fer esment a les característiques de la resistència antifeixista a Catalunya i a Cornellà, posant especial èmfasi en la construcció del PSUC com a moviment de resistència a les forces feixistes que anaven guanyant terreny al conjunt d'Europa. Comas va finalitzar la seva intervenció, posant en valor l'objecte de l'exposició com a un més que reconegut homenatge i agraïment al conjunt de militants del PUSC que van lluitar i, fins i tot van perdre la vida, en la defensa de les llibertats. Va finalitzar amb unes emotives paraules del militant cornellanenc Numen Mestre, en què s'acomiadava des de la pressió de la seva família reivindicant la seva mort com a sacrifici en pro de les llibertats democràtiques del país.

Finalment, l'acte el va cloure l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, posant en valor i portant fins als nostres dies la realitat i les causes que van fer del PSUC un partit d'èxit en la lluita contra un enemic comú: el feixisme.

L'exposició romandrà al Castell de Cornellà des del 18 de setembre al 19 d'octubre, un període suficient per a que els cornellanencs i cornellanenques que ho vulguin puguin apropar-se a visitar quina ha estat part de la historia de la lluita antifranquista a la ciutat.