12.03.15

Inauguració exposició "La Barcelona del PSUC"

El passat 10 de març es va inaugurar a la galeria Barcelona Vision l'exposició fotogràfica "La Barcelona del PSUC"

"La Barcelona del PSUC", realitzada amb la col·laboració de la Fundació Nous Horitzons i d' ICV-Barcelona.  No estem davant d'una exposició fotogràfica normal. Som davant d'una mostra de la força del PSUC en aquells anys, "Quan érem Capitans". A l'acte hi van assistir una gran quantitat de companyes i companys, molts dels quals es cercaven en les fotografies exposades, i alguns s'hi trobaven, perquè l'exposició reuneix un ampli conjunt de fotografies d'activitats entorn del PSUC durant el període 1975 al 1984. Trobades col·lectives, mítings, la Festa de Treball, pintades als carrers, manifestacions, treball a les fàbriques, als barris, a la universitat, etc.. han quedat reflectides en imatges que amb el temps han passat a ser una documentació valuosíssima per entendre l'evolució d'una ciutat i dels seus ciutadans i ciutadanes. Hi podem apreciar fotografies de molts militants anònims i actes històrics com el míting de la Monumental amb Enrico Berlinguer o els multitudinaris mítings de la Festa de Treball. La impressionant ampliació d'un d'ells presideix precisament l'exposició. En general és una exposició col·lectiva que reflecteix la força política i humana del PSUC i el seu impacte en la vida de la ciutat de Barcelona. Unes imatges que deixen clara la contribució d'aquest partit als canvis polítics que es van produir i la seva acció d'impuls de les mobilitzacions populars i les lluites obreres.

L'exposició no deixa de ser, doncs, un homenatge al PSUC i a la seva gent, i en aquest sentit cal saludar-la com un acte de justícia històrica cap una organització que immediatament després de la derrota republicana, el 1939, va començar la lluita contra la dictadura franquista, una lluita que no va abandonar mai i que li va costar molts sacrificis personals, milers de detencions, tortures, anys de presó i morts... Una organització que no va deixar mai de lluitar per millorar les condicions de vida i treball de la classe obrera, que va ser essencial en el naixement del sindicat de CCOO i de l'Assemblea de Catalunya, i que sempre va tenir com eix principal de la seva política la unitat de les forces antifranquistes. Una història que constitueix una lliçó política que cal retenir i utilitzar de referència en els moments actuals, quan enfrontem nous reptes als quals donar resposta. L'experiència del PSUC, de la qual l'exposició és un bon reflex, és un herència que cal aprofitar.

En l'acte inaugural van intervenir el director de la galeria, Toni Coll, que va explicar la importància de la fotografia en la recuperació de la memòria i la gran activitat del PSUC com a fenomen mobilitzador de la ciutadania. Eduard Amouroux, en nom de la Fundació Nous Horitzons, va remarcar l'interès de la Fundació en la recuperació de la memòria militant, no solament com a exercici històric sinó com a instrument per l'activitat política actual. Finalment, Andreu Mayayo va començar recordant que enguany es compleixen 20 anys de la mort d'Ovidi. També va recordar la mort recent de l'actriu Nadala Batista i la concessió de la Medalla d'Or de la Generalitat a Neus Català, les dues militants del PSUC. Va insistir en el paper clau del PSUC en la transformació de Barcelona després de la dictadura i el que representa avui la nostra aportació a la confluència política.

Com a complement de l'exposició, es va realitzar, el dia 11, un acte polític a la seu d'ICV-Barcelona entorn el tema de la força del PSUC en aquells temps i la seva contribució a la transformació positiva de la ciutat, especialment a través de la participació en el govern de l'Ajuntament de Barcelona. Eugeni Forradellas, ex-responsable polític de Barcelona i ex-regidor, va intervenir per tractar la força de l'organització i la seva influència arreu la ciutat. Eulàlia Vintró, ex-regidora, va explicar l'obra de govern realitzada des de l'Ajuntament i com aquesta va contribuir a una millora de les condicions de vida dels ciutadans i ciutadanes.                              

L'exposició romandrà oberta fins el 26 d'abril.