11.02.16

Francesc Mateu: "hi ha prou riquesa al món per què tothom pugui viure amb dignitat"

El director d'Oxfam Intermón a Catalunya visita Mataró per presentar l'informe "Una economia al servei de l'1%", en un acte organitzat per la Fundació Nous Horitzons

Francesc Mateu, director d'Oxfam Intermón a Catalunya, va visitar ahir Mataró per presentar l'informe "Una economia al servei de l'1%", publicat per la mateixa ONG. En un acte públic celebrat al Centre Cívic del Pla d'en Boet i organitzat per la Fundació Nous Horitzons, Mateu va presentar les línies mestres de l'informe. Miquel Àngel Essomba, director de la revista Nous Horitzons, va fer la presentació de la xerrada i va moderar el debat que va tenir lloc posteriorment.

En la seva intervenció, Mateu va recordar que "hi ha prou riquesa al món per què tothom pugui viure amb dignitat". El director d'Oxfam Intermón a Catalunya va recordar que "set de cada deu persones viuen a països on la desigualtat s'ha incrementat en els darrers trenta anys", i va presentar una sèrie de dades que confirmen aquesta afirmació. Una altra dada important aportada per Mateu va ser que "62 persones tenen tanta riquesa al món com els 3.500 milions de persones més pobres".

Francesc Mateu també va parlar sobre la situació a Catalunya i a Espanya, prestant especial atenció al creixement de la desigualtat en els darrers anys. En concret, Mateu va explicar que "a Espanya, l'1% més ric concentra més riquesa que el 80% més pobre", i va recordar que "Espanya és el segon país de la Unió Europea on més ha crescut la desigualtat en els darrers anys". Mateu també va afirmar que "en 2015, l'1% de la població va concentrar tanta riquesa com el 80% dels més desafavorits. En aquest sentit, la fortuna de només vint persones a Espanya és d'un total de 115.100 milions d'euros, que equival a tot el patrimoni del 30% dels espanyols i espanyoles més pobres". Sobre el cas de Catalunya, Mateu va dir que "el català més ric guanya l'equivalent a la renda mitjana anual de 150.000 famílies".

L'informe d'Oxfam Intermón sosté que la reforma fiscal del PP és una eina per garantir privilegis a uns quants, ja que només els assalariats i assalariades pateixen una pressió fiscal elevada. No s'ha aconseguit que 17 de les 35 empreses de l'Ibex-35 paguin l'impost de societats, mentre que la inversió a paradisos fiscals durant el 2015 ha crescut un 2.000%. Davant d'això, Oxfam Intermón demana que el proper govern de l'Estat posi en marxa una llei contra l'evasió fiscal amb mesures més efectives. També demana que el salari mínim interprofessional s'incrementi fins als mil euros mensuals.