08.01.15

Europa a cop de murs

El número 208 de la Revista Nous Horitzons commemora el 25è aniversari de la caiguda del Mur de Berlín

PRESENTACIÓ

Els murs d'Europa no són només història. Són també present, i per part d'alguns, volgudament futur. Venim de commemorar els vint-i-cinc anys de la caiguda del mur de Berlín, símbol d'una Europa dividida i estripada per dues grans guerres. Sens dubte, la seva desaparició inesperada representa el punt zero imaginari de la nova Europa que tenim avui dia. Sobre el paper, una Europa que persegueix la unitat, que construeix la Unió, que elimina fronteres interiors.

Amb tot, aquesta Europa assedegada de confluència combina els esforços en aquesta direcció amb tensions de resistència. Aparentment cauen uns murs, però se'n construeixen d'altres. La desigualtat creixent
en el si de la UE és generadora de divisions i enfrontament: entre els estats (el sud endeutat versus el nord creditor) i dins dels mateixos estats (els moviments socials versus les oligarquies). Fronteres econòmiques i psicològiques que esdevenen predictores de mal averany.

Tampoc podem parlar amb comoditat d'una plena integració europea. El teló invisible que recorre centenars de quilòmetres del bàltic a l'adriàtic ja no és d'acer sinó d'una tela esfilagarsada per la història, a
voltes més impenetrable encara. El mediterrani ha perdut gairebé tota esperança de ser un pont de mar blava per consolidar-se en un dic de contenció de la misèria i la desesperació humana, a voltes construïdes per la mateixa Europa.

L'Europa-mercat, clara triomfadora en el combat contra l'Europa de rostre més social, exigeix compartiments estancs i divisions intencionades per mantenir-se aferrissada a un model de societat i economia que
en el context de la globalització només rep que garrotades. En aquest número de Nous Horitzons hem volgut analitzar a fons la qüestió, des dels diversos punts de vista implicats (polític, econòmic, sociològic, històric, ideològic), i hem volgut comptar amb testimonis directes, joves o amb trajectòria, que ens expliquin les seves reflexions i posicionaments al respecte.
La celebració del 9N berlinès hi és present al llarg de tot el número, com homenatge esperançador que les polítiques d'hostilitat i violència estructural sempre tenen data de caducitat. Però no perdem de vista que els nous murs simbòlics i reals que es construeixen resulten una amenaça objectiva al benestar de les persones i la ciutadania democràtica. Caldrà reinventar les fórmules i els camins per combatre-hi amb fermesa, i això no només ho haurem de fer a casa sinó també a escala europea. Perquè a Europa cauen tants murs com se'nconstrueixen. Europa bastida a cop de murs.

Miquel Àngel Essomba
Director Revista Nous Horitzons