30.01.15

"Europa 25 anys després de la caiguda del mur" i valoració eleccions a Grècia

En l'acte de commemoració del 25è aniversari de la caiguda del mur de Berlín Ernest Urtasun, eurodiputat d'icv al Parlament Europeu, va fer una valoració dels resultats de les eleccions a Grècia

L'acte "Europa 25 anys després de la caiguda del mur de Berlín" va ser la cita per emmarcar també la  presentació del darrer número de la revista Nous Horitzons "Europa a cop de murs" monogràfic sobre la caiguda del mur  i per valorar el resultats de les darreres eleccions a Grècia.

L'acte es va iniciar amb  la projecció del  documental "El mur"  que recull imatges sobre la construcció  i posterior caiguda del mur de Berlín, així com les conseqüències i canvis que es varen produir tant a Alemanya com a la resta d'Europa.

Quim Sempere, professor emèrit de la UB, en la seva intervenció va lligar la construcció del mur de Berlín amb el  fracàs de la revolució russa. Sempere va afirmar que a nivell personal la caiguda del mur va ser un alleugeriment perquè significava un nou començament. Sempere va reflexionar sobre els canvis soferts abans i després de la caiguda, de la idealització del capitalisme i de com l'actual context pot ser un bon punt de partida per analitzar les condicions que ens han dut on estem i com es poden fer les coses de forma diferent que construeixi una voluntat de canvi més obstinada i no reprodueixi els mateixos errors comesos.

Miquel Àngel Essomba, director de la Revista Nous Horitzons, va presentar el número explicant el contingut que podem trobar en el mateix i el perquè des del Consell de Redacció es va pensar en la idoneïtat de treballar en una revista sobre Europa, Essomba va donar pas a Ricard Bellera, Secretari d'Internacional, Migracions i Cooperació de CCOO i autor d'un dels articles de la revista. Bellera ens va explicar la seva experiència personal l'any 1989 i com ell, nascut a Berlín, va viure  la caiguda del mur in situ. Bellera va fer referència als canvis patits per la ciutat alemanya després de la caiguda del mur, va reflexionar sobre el canvi també en la mentalitat dels berlinesos i de com, aquest símbol ha dibuixat una ciutat totalment diferent amb uns ciutadans que ja no pateixen de la consciència torturada que els definia. Bellera va acabar la seva intervenció amb una reflexió, malgrat l'existència de molts murs, potser el mur sempre és el mateix, i Europa ha de fer-lo caure.

Ernest Urtasun, eurodiputat d'ICV al Parlament Europeu, va reflexionar també sobre els canvis i transformació europea arran de la caiguda del mur de Berlín, i de com s'ha esmicolat el projecte europeu, un projecte europeu actualment en una  crisi sense precedents. Urtasun va fer esment a  com la desaparició de l'eix francoalemany, molt present a l'Europa dels 90,  ha contribuït a aquesta crisi de projecte europeu amb la retirada de França i com a  conseqüència d'un  paper massa preponderant d'Alemanya.

Per Urtasun, els propers anys Europa haurà de fer front a diversos reptes, un dels més importants com s’afronta la crisi de l'Eurozona,  i segons com s'assumeixin dibuixaran una o altra Europa, i aquí és on l'esquerra té un paper fonamental. Per Urtasun la victòria de Syriza a Grècia marca aquest canvi, i l'esquerra haurà d'articular-se amb els instruments necessaris per combatre les desigualtats, dotant d'elements comuns i d'una autèntica política econòmica i social comuna europea.