13.03.15

"Les esquerres i el catalanisme. Homenatge a Miquel Caminal"

En record a Miquel Caminal vam trobar-nos familiars, amics i amigues, companys de facultat, alumnes, companys de partit i d’altres àmbits per retre homenatge a l’amic Miquel Caminal

Sota el títol "Les esquerres i el catalanisme" vam fer repàs a la corrent de pensament que van definir Miquel Caminal: el catalanisme, la democràcia, els valors republicans i el federalisme.

L'Ateneu Barcelonès va acollir l'acte que va comptar amb la participació del seu president, Jordi Casassas, i de la presidenta de la nostra entitat Dolors Comas, que van ser els encarregats de donar la benvinguda als nombrosos assistents que van omplir la sala Oriol Bohigas i de fer la presentació respectivament. 

Amb l'objectiu de recorre el camí que va definir el pensament de Miquel Caminal,  la seva amiga la historiadora Anna Sallés, l'historiador, Borja de Riquer, l'antropòloga Carme Cebrián i el politòleg Joaquim Lleixà, van ser els encarregats de posar-hi veu a aquest pensament.  L'homenatge volia contribuir, de forma modesta,  a la reflexió política a partir dels eixos que van definir el pensament polític de Miquel Caminal, lligant-los amb la seva trajectòria vital.

L'Anna Sallés va ser l'encarregada de conduir l'acte i de donar-nos a conèixer la imatge més propera del Miquel  "una mort prematura, que va deixar un immens buit" va dir Sallés, que també va explicar anècdotes personals viscudes. Després vindrien les intervencions de Borja de Riquer que va reflexionar sobre els valors republicans d'en Miquel,  de Carme Cebrián, i sobre el Miquel  lligat a la figura de  Joan Comorera i  de Joaquim Lleixà i la proposta federalista de Caminal.

Un vídeo  editat per l'ocasió( https://www.youtube.com/watch?v=l9zT-VBmQGo) serà el punt de partida per aquesta reflexió, on Caminal  deixa ben clara l'aposta radical per la unitat de totes les expressions del catalanisme, de la lluita per la recuperació dels valors republicans i per la necessitat de reivindicar,  el paper dels homes i dones que van lluitar per la democràcia i contra el franquisme. L'edició per a l'ocasió  els darrers textos escrits per Miquel Caminal, sota el títol "Trilogía federal: tres cartas de un federalista catalán"  http://noushoritzons.cat/documents/7445 van ser distribuïts entres el públic assistent.