03.07.15

Esola Estiu 2015 "Formació i debat per a un curs polític excepcional"

Enguany l'Escola d'Estiu 2015 "Formació i debat per a un curs polític excepcional" va oferir tallers formatius a banda de les taules de debat sobre el TTIP, privatització i la taula política que va dur per títol " Les eleccions del 27S, eleccions constituents".

L'edició  2015 de l'Escola d'Estiu "Formació i debat per a un curs polític excepcional" va ser inaugurada pel coordinador general d'ICV, Joan Herrera que va reconèixer el moment excepcional en el que es troba Catalunya. Herrera va parlar sobre la greu crisi en la que estem immersos, les mesures d'austeritat que s'estan aplicant, l'augment de la desigualtat, i com aquests factors derivats de la crisi estan acabant amb el contracte social. El Coordinador Nacional d'ICV va remarcar la necessitat i la voluntat de decidir sobre el futur polític, econòmic i social de Catalunya. Herrera va acabar la seva intervenció parlant de l'important paper que hi juga la confluència en tot aquest procés per aconseguir canvis profunds i poder així construir una nova Catalunya.

A banda de les sessions formatives que van tenir lloc al llarg de la segona jornada, el dia d'apertura de l'escola  es van celebrar dos interessants debats; un sobre el TTIP i el seu impacte ambiental, amb la participació d'Ernest Urtasun, eurodiputat d'ICV, Pablo Sánchez Centellas, responsable de campanyes de la Federació Sindical Europea de Serveis Públics (EPSU) i Susanne Rieger co presidenta de la Green European Foundation (GEF) que va encarregar-se de la moderació. L’altre debat va tractar el tema de les privatitzacions dels serveis públics en relació a la cura de les persones on van participar representants de municipis i representats d’entitats dedicades al tercer sector.

En el debat sobre el TTIP Urtasun va remarcar que és un tractat que a diferència dels altres tractats, inclou mesures no aranzelàries. Mesures que impliquen ajustar i fer compatibles les formes i regles de producció, i que per tant, són mesures plenes de contingut polític. Va recordar la importància de mantenir la mobilització social contra el tractat i motivar el debat públic per conscienciar a la població i evitar l’aprovació del mateix.

Pablo Sánchez Centellas, va parlar sobre l'amplitud del tractat i el futur que li espera a Europa en cas de que aquest sigui finalment aprovat. Centellas va explicar com el TTIP està negociat de tal forma que implica una política futura de liberalització, focalitzada a afavorir els interessos de les grans multinacionals.

La segona taula duia per títol Alternatives a la privatització de serveis públics de cura a les persones i va comptar amb la participació de Sergi Alegre, regidor de El Prat de Llobregat que va encarregar-se de la moderació; Mathias Macher, responsable d'administració pública de la Unió Sindical Europea; Carles Barba, vicepresident de la Fundació Catalana de l'Esplai; i Oscar Rando de la Fundació Gats.

Mathias Macher va ser l'encarregat d'obrir la conferència, després d'exposar les diferents formes de privatització va concloure que la solució ha de passar per la re-municipalització dels serveis bàsics, millorar i blindar la transparència, i millorar la seguretat i els drets laborals dels treballadors, per així crear uns serveis de bona qualitat que puguin fer front a l'amenaça de la privatització.

Carles Barba en la seva intervenció va afirmanr que "l'administració pública és víctima de la lògica dels mercats" i que ha de ser la societat la que ha de reclamar de nou aquests drets i serveis.

Oscar Rando, va exposar les dificultats que presenta el marc normatiu i el poc marge de maniobra que aquest deixa. Les lleis locals i estatals, les normatives europees, els acords de lliure comerç, i en general, tot allò que acaba afectant als serveis, fan que a curt termini l'austeritat sembli l’única opció. Segon Rando s'ha de fer una "aposta política per la gestió ciutadana" i "una aposta de les entitats del territori per compartir aquest repte fent especial incís en la millora de les seves capacitats de gestió".

En la jornada de dissabte van tenir lloc les diverses seccions formatives, amb una gran acollida i èxit per part dels inscrits. La cloenda amb la celebració de la taula política Les eleccions del 27S, eleccions constituents va comptar amb la participació de Dolors Camats, Coordinadora Nacional d'ICV; Joan Josep Nuet, Coordinador General d'EUiA; Jordi Mir de Barcelona en Comú; Francesc Niubó de Procés Constituent; i  Dolors Comas d'Argemir, Presidenta de la Fundació Nous Horitzons i moderadora de la taula rodona.