22.07.15

Celebració de la Setmana de la Memòria. 79è aniversari del PSUC

Dins les celebracions commemoratives del 79è aniversari del PSUC es va presentar el llibre d’en Pau Franch "Memòria oral del PSUC. A través d'entrevistes amb les i els seus protagonistes". L’acte va comptar amb la participació del periodista Ferran González i de la presidenta de la Fundació Nous Horitzons, Dolors Comas d’Argemir.

Dolors Comas va ressaltar el paper del PSUC, especialment durant la transició, i de com a través de les entrevistes, "...on no hi són tots els protagonistes", podem veure les diferents trajectòries. Va agrair l'assistència de Lali Vintró, Joan Busquet, Francesc Espinet, Luis Romero i Agustí Prats que ens van acompanyar a l'acte i que son part dels protagonistes de la publicació.

Ferran González, periodista, va destacar alguns dels aspectes del llibre, com l' oralitat que li dona el batec, perquè com va dir “...sabem que al darrere hi ha la persona” "La història del PSUC l'han fet persones molt concretes i també molt diferents que han fet que el PSUC també fos diferent" i en el llibre, precisament per aquesta oralitat, podem veure les diferències. González també va destacar la pluralitat del llibre, hi ha gent diversa i aquest treball és un recull d'aquestes visions diferenciades i de les diferents sensibilitats. En destaca el rigor i la singularitat del treball. Així com que és un exercici higiènic de memòria històrica, perquè el PSUC i els homes i dones que en varen formar part, son el precedent de la Catalunya actual i cal fer-lo conèixer. Finalment va destacar la senzillesa amb la que en Pau Franch explica, a través dels seus personatges, una història complexa com va ser la del PSUC.

En Pau ens va explicar el perquè del treball i perquè escull aquest tema per al treball de fi de grau "... fer memòria és important i fer memòria dels PSUC, reivindicar-lo i conèixer el seu passat, és indispensable per conèixer el present". Franch ens explica com va ser el procés d'entrevistes i de com, al final de totes les trobades amb els protagonistes, li va canviar la visió que tenia inicialment. Va reivindicar que tant de bo existís un partit com el PSUC avui en dia, un partit fet per la gent, present a les fàbriques, a la universitat, als barris etc ..., on era la gent la que volia formar part del partit i no com ara. Va reivindicar també la catalanitat del PSUC.

Alguns dels protagonistes de la publicació van adreçar-se a l'autor fent-li algunes preguntes i explicant anècdotes que van viure en l'època que van estar vinculats al PSUC.